Njegovo veličanstvo: šampanjac

Nekada davno, u dalekoj francuskoj regiji Šampanja pojavili su se mistični vinski mehurići. Njihov nastanak drevni vinoljupci nisu mogli da objasne. 

Pripisivali su ih fazama mesečevim mena, ali i dobrim i lošim duhovima.

Vino sa greškom, govorili su. Mnogim proizvođačima, poput Dom Perinjona naređeno je da se reše mehurića, jer je pritisak često uzrokovao pucanje boca u vinskim podrumima, a zbog vela misterije koji je obavijao njihovu pojavu ovakvo vino nazvali su ,,Đavolje vino’’.

Danas, kada je svet upoznat sa procesom fermentacije penušavih vina, ona su nezaobilazan gost prazničnih večera, svečanih prilika i romantičnih noći. Ima ih raznih oblika i veličina, ali najvoljeniji na tržištu je originalni francuski šampanjac.

Fin, rezak, sa kremastim aromamama i ukusom koji podseća na dvopeke karakteristike su koje odlikuju kvalitetan šampanjac. Ovakvi šampanjci najčešće se mogu naći u zemljama sa toplijom klimom, dok neke hladnije regije poput pojedinih oblasti Australije, Novog Zelanda ili Engleske uspevaju da proizvedu penušava vina vrlo slična šampanjcu. Nemačka je svoju ljubav prema penušavcima pronašla u neodoljivo slatkom vinu zvanom Sekt.

Vreo i živ temperament Španije pronašao je svoj put do idealnog penušavog vina – cave. Ova princeza među penušavcima je mekana, jednostavna i ukusa jabuke i zemlje.

A kad poželite nešto tamnije, nemojte da vas zavara loša reputacija crnog penušavca Lambrusca, jer australijske jake, crne penušavce morate probati.

Leave a Comment