Nega kože tokom hladnih dana

Zima se bliži, hladnih, kišovitih i vetrovitih dana je sve više, a to nakon dugog perioda suvog i toplog vremena može nepovoljno uticati na vašu kožu.

Ispucale usne i pete, svrabež kože i suve ruke neki su od najčešćih simptoma koji se javljaju u hladnijem periodu tokom godine. Evo šta miožete učiniti da sanirate i sprečite ove pojave.

Sušenje usana zimi je jako često, a to na kraju može dovesti do pucanja usana, stvaranja ranica i krvarenja. Jako je bitno konzumiranje dovoljnih količina tečnosti kako koža ne bi dehidrirala. Pomaže i često nanošenje balsama za usne, karmina sa zaštitnim faktorom, a svakako treba izbegavati čest i dug boravak napolju po vetrovitom vremenu. I na kraju, nikako ne oblizujte usne jer to samo pogoršava situaciju.

Ispucale pete mogu biti jako bolne i neprijatne, a uzrok ove pojave je suva koža. Situaciji ne doprinosi ni pojava žuljeva po rubovima stopala, što može dovesti do infekcija i otežanog hodanja. Prevencija je redovna nega stopala, mazanje kremama koje neće dopustiti da se koža suši.

Ruke su najizloženije hladnom vazduhu tokom zimskog perioda i ukoliko ne nosite rukavice baš svaki put kada ste napolju vrlo lako mogu postati suve i ispucale. Često pranje ruku pomaže u uklanjanju bakterija i virusa koji su tokom hladnog perioda česti, ali istovremeno dodatno isušuje ruke. Stoga je bitan pravi izbor sapuna. Preferiraju se blaži i masniji, kao i sapuni bogati raznim uljima.

Od preparata za negu kože tokom hladnijeg perioda preporučuju se masnije kreme, vazelin, a najbolje ih je nanositi nakon tuširanja.