Fitnes greske i zablude


Topla kupka ne sprečava upalu mišića, za ravan stomak nisu dovoljni samo trbušnjaci, a preterano ispijanje vode neće vam „pročistiti telo.Bilo koja vrsta vežbanja ili aktivnosti dobra je za fizičko, ali i mentalno zdravlje. Međutim, danas postoji toliko različitih saveta, veb stranica, časopisa i samoprozvanih gurua koji znaju sve o fitnesu, zdravoj ishrani i načinu života, pa nije lako razaznati šta je zaista dobro, a šta nije. Press vam otkriva koje su neke od najčešćih zabluda vezanih za vežbanje i zdravu ishranu.

gym00.jpg

Obavezno rastezanje pre treninga

Ovo je predrasuda. Rastezanje može da pomogne mišićima posle treninga, ali nikako pre. Dokazano je da rastezanje destabilizuje mišiće, što može da izazove povrede, pogotovo ako dižete tegove velikih težina. Umesto rastezanja lagano se zagrejte ili pokušajte s dinamičkim rastezanjem.

Topla kupka sprečava bol u mišićima

Pogrešno. Ako želite da ublažite upalu mišića, posle treninga okupajte se u hladnoj vodi. Kupanje u hladnoj vodi je kao hladni oblog po celom telu. Stvar je vrlo jednostavna, dok vežbate vaši krvni sudovi se šire i kroz njih prolazi više krvi. Bol u mišićima nastaje jer se u mišićima taloži telesni otpad poput mlečne kiseline. Hladnoća sužava krvne sudove i samim tim manje mlečne kiseline dolazi i ostaje u mišićima.

Dizanje tegova nije za žene

Žene se plaše prevelikih mišića, pa zato izbegavaju dizanje tegova. Ipak, za to nema razloga jer kada je veličina mišića u pitanju, krivac je samo jedan – testosteron. Muškarci imaju 20 do 30 puta više testosterona od žena, pa zato mogu da imaju veće mišiće. Dizanje tegova preporučuje se svim ženama koje se bave fitnesom, a najbolje je kombinovati kardio i trening snage. Na taj način mišići će očvrsnuti, salo nestati, a metabolizam stalno biti u petoj brzini.

Trčanje ne oblikuje mišiće

Jedna od najčešćih zabluda u teretanama je da trčanje, kao i svaki drugi oblik kardio treninga, nije kompatibilno s izgradnjom mišićne mase. Ovo je potpuno pogrešno. Trčanje će vam pomoći da izgradite i definišete mišiće, pogotovo u donjem delu tela. Trčanje nije preporučljivo jedino profesionalnim bilderima.

Osam čaša vode dnevno čini čuda

Skoro svi su uvereni da dnevno moramo da popijemo mnogo vode. Posebno je značajan njen uticaj na kožu i na izbacivanje toksina. Međutim, ništa od ovoga nije tačno, jer organizam većinu vode uzima iz hrane koju pojedemo, a prosečan čovek „izgubi” dnevno četiri do šest čaša vode. Zato pijte samo kad ste žedni, jer vaše telo najbolje oseća kada mu je potrebna voda.

Vegetarijanska ishrana je zdravija

Izbacivanje cele grupe hrane (mesa), bez obzira na to da li ta hrana sadrži zasićene masti ili ne, nije dobro za organizam. Meso je, između ostalog, glavni izvor gvožđa, bez kojeg ne možemo da razmišljamo bistro, održavamo visok nivo energije i uspešno se borimo protiv zaraza. Naučnici su manjak gvožđa povezali i s depresijom. Nedostatak gvožđa možete da pokušate da nadoknadite jedenjem sočiva i tofua, a nedostatak proteina iz mesa mora da se nadomesti preko jaja, mlečnih proizvoda ili soje u svakom obroku. Bez ugljenih hidrata se može, ali bez proteina i masti ne.

Trbušnjaci tope salo na stomaku

Netačno, možete da radite trbušnjake do besvesti ali da vam stomak i dalje bude veliki. Stvar je u indeksu telesne težine. Ako imate salo, ono se ravnomerno raspoređuje po celom telu i ne može ciljano da se ukloni samo s jednog dela tela. Kako biste dobili pločice na stomaku, prvo je potrebno smanjiti težinu, a to se nabolje postiže dijetom uz kardio vežbe.