6 tajni dugovecnosti

Male promene su dovoljne da biste živeli zdravije, a samim tim, kvalitetnije i duže. Budite umereni u ishrani, ali i vredni, pozitivni, kako savetuje najstariji čovek na svetu, amerikanac Valter Brening (113). Evo čega se on još pridržava.

Umesto grickalica, kad god možete jedite voće. To je važno za telo, a za um je najbitnije da bude što više zaposlen

UMERENI ZA STOLOM
Jedite dva puta dnevno. Dobro doručkujte, neka ručak bude nešto što baš volite da jedete. Preskačite večeru. Ljudi ne treba da žive samo da bi jeli, već da jedu da bi živeli.

HRANITE SE ZDRAVO
Iako volite poneku nezdravu namirnicu, prednost dajte voću, bilo da je sezonsko ili tropsko. Neka vam ono bude glavna grickalica. Korisne i zdrave namirnice, ali i disciplinovan pristup ishrani omogućiće vam da živite bez lekova i da se osećate dobro.

BUDITE LJUBAZNI
Negativan životni stav, mrzovolja i dosada dugoročno gledano utiču na zdravlje. Zato budite ljubazni. Osećaj kakav imamo kada pomognemo nekome, nenadoknadiv je.


DRUŽITE SE
Razgovarajte sa ljudima. Družite se. To će učiniti da se osećate lepo i prihvaćeno. Veoma je bitno i da čovek ne bude sam i usamljen jer takvo stanje može da ostavi trajne posledice na psihofizičko zdravlje.


ZABAVITE UM
Čitajte što više, slušajte radio, rešavajte ukrštenice… Zabavite svoj um bilo čime, gledajte filmove, pletite. Čim svom mozgu dozvolite da „luta“, on će početi da radi sve lošije.


NE ŠTEDITE SE NA POSLU
Radite koliko god možete. Težak i naporan rad vas neće ubiti. To će vas osnažiti, ojačati, učini srećnim, imaćete štedljiviji odnos prema novcu. Ušteđevina će vam dati osećaj sigurnosti u pogledu budućnosti.

Foto: SHUTTERSTOCK

Leave a Comment