Do kraja godine Internet domen na cirilici

“To će doprineti da se u Srbiji internet koristi još više i da bude u potpunosti dostupan svima”, izjavila je ona u Privrednoj komori Srbije na proslavi dve godine rada Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Internet domen na ćirilici, prema njenim rečima, omogućiće bolju komunikaciju države, privrede i građana, kao i lakše korišćenje elektronske uprave i elektronske trgovine, a dopinosiće i konkurentnosti Srbije.

“Javnom raspravom o uvođenju internet domena na ćirilici, koja je danas počela, trebalo bi da se dođe do odgovora kako će Srbija biti predstavljena na svom zvaničnom pismu”, rekla je Matićeva.

Objasnila je da će skraćenica koja će označavati Srbiju morati da sadrži bar jedan od karaktera koji je različit od bilo kog drugog na latinici, odnosno da bude specifičan za srpsko ćirilično pismo.

Savetnica direktora Registra nacionalog internet domena Mirjana Tasić je ukazala da skraćenica internet domena na ćirilici može da ima do 64 znaka, a predloge će moći da daju građani i sve institucije u zemlji.

Na nekoliko veb sajtova će biti organizovano glasanje koje bi trebalo da na najdemokratičniji način dovede do najboljeg predstavljanja Srbije na inernetu. Uvođenje internet domena na ćirilici, kako je ocenila Tasićeva, omogućiće očuvanje identiteta srpskog pisma i kulture.

Skraćenica srb bi, prem rečima Matićeve, mogla da bude jedan od predloga za inernet domen Srbije na ćirilici.

Do sada su na svom pismu internet domene dobile Rusija i tri arapske zemlje, a pripremaju ih Bugarska, Kina i Japan.

Leave a Comment