Ser Ričard Brenson, britanski privrednik i vlasnik kompanije “Virdžin grup”, američki pilot i istraživač Kris Velš i konstruktor podmornica Grejem Houks danas lansiraju “Virdžin okeanik”, projekt koji ima za cilj da istraži “poslednje granice naše Plave planete: najdublje dno naših mora”.

Put u okean: Brensonova podmornica

Brenson i istraživač Kris Velš danas su objavili planove da podmornicom sa sopstvenim upravljanjem zarone do najdubljih tačaka svakog od pet svetskih okeana – što će biti prvi takav pokušaj u ljudskoj istoriji.

 

 

Ma koliko čudno izgledalo, više ljudi je hodalo Mesecom nego što je istražilo okeanske dubine naše planete – i to daleko više ljudi. Stoga “Virdžin okeanik” planira da u jedninoj podmornici na svetu koja je u stanju da preveze ljudska bića do tako ekstremnih dubina obavi pet ovakvih ronilačkih poduhvata tokom dvogodišnjeg perioda, da postavi do 30 rekorda koji će ući u Ginisiovu knjigu i da, u saradnji sa vodećim naučnim institucijama svetu prvi put prikaže šta leži u prostranstvima okeana.


Projekt obuhvata i partnerstvo sa ”Guglom”: “koristeći svoju tehnologiju izrade mapa Gugl se nada da će načiniti hroniku ovih podvodinih istraživanja i da će na taj način sa ostatkom sveta podeliti otkrića i dostignuća koja će beležiti i pratiti”.

Prema punom saopštenju Ser Ričarda Brensona od 5. aprila, “‘Virdžin Okeanik’ će proširiti domet ljudskog istraživanja naše planete. Promovisanjem i korišćenjem nove tehnologije ‘Virdžin okeanik’ će unaprediti sposobnost ljudske vrste za istraživanje naših okeana, pomoći će naučnom razumevanju ekosistema i ojačaće svest o izazovima sa kojima su naši okeani suočeni”.

 

Pet zarona, pet okeana, dve godine i neverovatna podvodna avantura

 

Marijanski rov  –  Pacifik  –  11.033 metara

Portoriko rov –  Atlantik  – 8.605 metara

Diamantina  –  Indijski okean – 8.047 metara

Južni sendvič  – Južni okean  –  7.235 metara

Duboki Moloi  –  Arktik   –   5.608 metara