Novi pretraživač Interneta razvijen u Srbiji


Na adresi www.edgios.rs nalazi se projekat novog pretraživača za Internet koji je razvijen u Srbiji, pomognut finansiranjem iz inostranstva. Njegovi autori tvrde da je ovo potpuno novi koncept pretraživača, a zasniva se na ideji stvaranja mreže korisnika koji će deliti svoje resurse i informacije o lokacijama koje posećuju. Idejni tvorac pretraživača Edgios i vođa tima koji su ga projektovali je Borislav Agapijev, inženjer elektrotehnike koji je diplomirao u Beogradu, a doktorirao u SAD i radi preko dve decenije u Intelu. U dosadašnji razvoj Edgiosa uloženo je preko milion dolara investitora iz SAD, a ceo razvojni tim programera koji radne na ovom pretraživaču je u Srbiji. Pretraživač je još uvek u fazi testiranja u realnim uslovima i autori pozivaju korisnike da sa njima podele utiske o njihovom pretraživaču.

3 Comments

  1. Samo jedno pitanje: Jesam li JA jedini na ovome blogu koji pise komentare?

  2. Edgios: Srpska pamet udara na Google

    Kad se već marketing department nameračio da pretraživač prvo obznani u rodnoj Srbiji, najmanje što možemo da učinimo jeste jedan ovakav bombastičan naslov.

    Borislav Agapijev je prekaljeni as iz Intela, rodom iz ovih krajeva. Priča se da je u Vastu odradio lavovski diplomatski posao između angel i venture faze, u više navrata spasio firmu od istrebljenja i odigrao ključnu ulogu u prikupljanju kapitala i dovođenju ljudi iz Silicijumske doline na čelo firme. Nakon što se podžapao sa suosnivačem Ivkom i otišao iz Vasta, čulo se da Boro skuplja tim u Beogradu.

    Edgios je P2P Google sa distribuiranim indexom. Za neuke to znači da sistem nije centralizovan već da radi kao Peer-to-Peer servis slično Skypeu. Njegov rad se zasniva na povezivanju velikog broja kompjutera korisnika koji formiraju P2P mrežu i tako grade Edgiosov pretraživač. Sad je sve na marketingu i ostaje nam da poslušamo reakcije iz svijeta.

  3. Довольно интересно конечно. Я немогу подписаться под каждым вашим словом, но в общем соглашусь.

Leave a Comment