Google Image Swirl

Iz Google Labsa stiže još jedna zanimljiva usluga, ovog puta vezana za pretraživanje fotografija.

Google-Image-SwirlIz Google Labsa stiže još jedna zanimljiva usluga, ovog puta vezana za pretraživanje fotografija. Usluga nosi naziv Google Image Swirl i još je u eksperimentalnoj fazi razvoja, što znači i ograničenu funkcionalnost.

Image Swirl u obično pretraživanje fotografija unosi dozu istraživanja i surfanja Internetom u punom smislu reči. Prvim upisom traženog pojma fotografije se prikazuju u osnovnim grupama, no klikanjem na određenu kategoriju korisnik produbljuje potragu. Kategorije su dalje grupirane u potkategorije i clustere s vezanim i srodnim pojmovima, a svaka fotografija na početnom upitu predstavlja najrelevantniju grupu pojmova, a ne samo najvažniju fotografiju.

Google Image Swirl kombinuje i proširuje tehnologije Similar Imagesa i Picasa Face Recognitiona, kako bi se na najbolji način odredile optimalne grupe i izgradila daljnja hijerarhija. Sistem trenutno funkcionise za oko 200.000 upita i pojmova, ali s vremenom će se taj broj višestruko povećati.

One Comment

  1. Kompanija Gugl navodi da njen novi alat „Commerce Search“ može da omogući onlajn prodavcima da ponude bolje funkcije pretrage za svoje sajtove i omoguće korisnicima da lakše pronađu artikle. Novi alat omogućava prodavcima da ponude usluge pretrage bazirane na Google engine-u u okviru svojih sajtova.

Leave a Comment