Cetiri decenije glamura

pic Ove godine Roberto Kavali obeležava 40. godišnjicu svog brenda i to velikom kampanjom sa Žizel Bundšen i knjigom koja kroz 200 fotografija prati njegov rad

Italijanski dizajner Roberto Kavali, poznat po svojoj posvećenosti glamuroznoj strani života, ove godine proslavlja 40 godina rada i prisustva na svetskoj modnoj sceni. Tim povodom pojaviće se i „Anniversary Book”, knjiga koja u 200 fotografija prikazuje njegov rad kroz 40 godina s najpoznatijim modelima kao što su Žizel Bundšen, Marija Karla Boskono, Sindi Kraford, Hajdi Klum, Nataša Poli…

Fotografije su delo Merta Alasa i Markusa Pigota, fotografa su koji su se već dokazali u radu za Kavalija. Svojih 40 godina rada Kavali sada slavi linijom za jesen/zimu 2010/11, čije je zaštitno lice Žizel Bundšen, s Alasom i Pigotom u ulogama fotografa, naravno. Sve pršti od senzualnosti i životinjskog uzorka, a Žizel obara.

San o lepoti

Uz to, dizajner koji se tokom karijere isprobao u odeći za muškarce, žene, dečjim linijama, parfemima, pa čak i u uređenju doma, pripremio je i prigodan parfem, pod nazivom (a kako drugačije?) – „godišnjica”.

– Tokom ovih 40 godina pratio sam san o lepoti. Kreirao sam parfeme u čast ženske senzualnosti i ženama davao mogućnost da nose san – izjavio je slavni dizajner.

Rođen u Firenci, Kavali je unuk umetnika koji je pripadao pokretu Makjaoli, grupi italijanskih umetnika printa. Još za vreme studija tekstilnog dizajna na Akademiji umetnosti u Firenci skrenuo je pažnju na sebe svojom serijom cvetnih uzoraka, što dokazuje definitivno da je Kavali jedan od onih koji je svojim radom od još pre 40 godina odredio i današnje trendove. Svojim printom Kavali je zaintrigirao italijanske fabrike, a ranih 70-ih godina izumeo je i patentirao revolucionarni način printanja na koži.

Salon za pret-a-porte mesto je na kome je prvi put predstavio svoj rad, u Parizu 1970. Od tada je Kavali ime koje stoji kao sinonim za glam, rok i životinjski uzorak.
godiŠnjica… Kavalijeve modele nosile su najpoznatije svetske manekenke, a ovekovečili ih fotografi Alas i Pigot

Posle početnog zanosa koji je izazvao svojim printovima i otkačenim detaljima, 80-ih je Kavali pomalo pao u zaborav. Njegova upadljiva odeća izgubila se u moru minimalističkog šika. Kavali svoj modni stil nije hteo da promeni, a za razliku od njega Armani i Versaće izazivali su međunarodnu pažnju revijama u Milanu, na kojima Kavali nije izlagao. Za razliku od njih, ostao je u Firenci.

Novi obožavaoci

Primenjujući tehniku printanja na rastegljivi džins, Kavali je napravio pun pogodak, pa je tom novom linijom znatno povećao prodaju. Godine 1994. izlagao je na Milanskoj nedelji mode, a njegove šifonske haljine i zebra uzorci počeli su da zanimaju potpuno novu generaciju slavnih – Dženifer Lopez, Kristinu Agileru, Dejvida Bekama, repera Šon „Pi Didi” Kombsa, Bijonse i druge.

Izvor: Press Online

Pogledajte jos:

Seksi štikle

Moda kao stil života

Leave a Comment