Severina – i Dalmatinka i Srbijanka!


Od Betovena preko “Đurđevdana” i “Thrillera” Majkla Džeksona, omaža Bijelom Dugmetu i “guruu” Goranu Bregoviću, do “kamiondžijskeposkočice” – “Gas, gas”.

Tako je izgledao prvi koncert Severine Vučković u punoj Areni. Koncert koji je po svemu izgledao kao masovno devojačko veče!

Od prvih taktova, oko 15.000 devojaka/žena i “šaka” muškaraca, pevala je sa Severinom njene najveće hitove, ali i pesme njenih gostiju – sugrađana Petra Graša, Jelene Rozge, potom Nataše Bekvalac i “trijumfalne” Ane Bebić, do Gorana Bregovića i njegove “Ružica si bila…”.

Emocije su nosile Severinu koja je razdragano skakutala i potpuno vladala binom, koja je bila ukrašena velikim srcem u kojem je bilo jedno veliko S, velikim video-bimom i jednim polumesecom u kojem ćse se zgodna Splićanka tokom koncerta ljuljuškati i pevušiti.

Severina je mislila na svaki detalj koncerta, sve je pažljivo izmereno i plasirano, ali nije mogla da “proračuna” da će se Arena bukvalno tresti uz njene pesme, da će veliki devojački hor znati svaku reč i to ne samo njenih pesama.

Počelo je Betovenovom “Za Elizu” i Severininog izlaska u beloj venčanici, uz pesmu “Da je više muškaraca nego godina”, potom se brzo “razgolitila” i ubrzala uz “splitsku” obradu Zaninog hita “Dodirni mi kolena”, a onda i pravi delirijum uz “Kakav je to krivi spoj, da si njen, a da si moj…”.

“Dobro veče, Beograde! Moje srce je veće od Arene zbog vas. Dolazim iz Splita, ali sam u duši…”, nije završila rečenicu Severina, aodmah je “grunula” pesma “Devojka sa sela”.

Potom nas je vedra Splićanka preselila u kabare. Navukla je i podvezicu na golu nogu (uh!), podsetila nas na Lajzu Mineli i “Njujork, Njujork”, a onda je usledio set pesama posvećenih bivšim frajerima – nekima koji su prežaljeni i kojima “sretno bilo”, ali i onima koji su ostavili trajne ožiljke na srcu (“Pogled ispod obrva”).

“Tu pesmu sam napisala kad sam bila emotivno nestabilna, ali sad je sve u redu, hvala na pitanju”, rekla je Severina, pozdravljena ovacijama. Izgleda da će Splićanka uskoro održati datu reč na jednom od koncerata u Hrvatskoj…

Taj deo koncerta završen je više nego “adekvatnom” pesmom – “Muškarcima samo treba kurva”. Suvišno je pisati o tome da je 97 odsto Arene otpevalo svaku reč pesme. Ostalih tri odsto su bili muškarci. Neki su tu bili službeno (obezbeđenje, novinari, kamermani…), a ostali su bili u ulozi ličnih šofera…

Uz pesme i jedna preporuka Severine svim njenim obožavateljkama: “Sedela sam u jednom kafiću u Splitu, a onda je ON otišao u toalet. Očevici kažu da je popio 10 piva. Kada je izašao iz toaleta, pružio mi je ruku. Nisam mu uzvratila. Devojke, nikada nemojte sa NJIMA da se rukujete kad izađu iz toaleta – ne peru ruke!”.

Da ne bude baš da je sazvala AFŽ (Antifašistički Front Žena) , Severina je potom otpevala “Hajde, hajde zlato moje, što je moje, to je tvoje”, čisto da se zna da u dvorani ima i poneki muškarac, a onda je “uručila” novi poklon obožavateljkama – na scenu je izašao visoki Splićanin Petar Grašo, koji je priznao da “nije mogao da sačeka svoje solističke koncerte u Beogradu, pa je došao na Severinin”.

Emocije su potpuno “proradile” kod devojke sa mora, kada je na polovini koncerta, otpevala “Dalmatinku”. Dok je pevušila zavaljena u polumesec, koji se podigao do svodova Arene, na video bimu menjale su se slike Splita i jednog od njegovih simbola – Borisa Dvornika.

Nedavna ružna prošlost nije smetala ni Severini, ni njenim obožavateljkama. Pevale su zajedno refren “Dalmatinke”, koja ima “tri jubavi”, a onda se Splićanki “otelo”: “Ja sam Dalmatinka i Srbijanka!”.

Ovacije!

Na scenu je potom izašla još jedna, blago rečeno, seksi Splićanka Jelena Rozga, a “hor” je i njene pesme znao “u zarez”. Da je neko zalutao, zapitao bi se: “Na čijem sa ja to koncertu, uopšte?”.

A onda ne jedna, ne dve, nego tri bombe na sceni! Severina u sredini, sa njene desne strane Nataša Bekvalac, sa njene leve strane učesnica “Operacije trijumf” Ana Bebić! U publici ludnica!

Dalmacija i Šumadija i nemaju baš mnogo toga zajedničkog. Osim Severine. Poslednji deo koncerta počeo je sa “Đurđevdanom”(!), koji je najavio njenog “mentora” Gorana Bregovića, sa kojim je odsedela i otpevala pesmu “Gade”, ali i “Ružica si bila” Bijelog dugmeta.

Dok se Severina po ko zna koji put presvlačila, čuli su se taktovi Madonine pesme “Time’s go by so slowly”, sa krova Arene poleteli su beli i crveni baloni, a onda su Splićanka i njena plesna grupa otplesali Džeksonov “Thriller”, koji se pretvorio u hit Bijelog dugmeta “Na zadnjem sjedištu moga auta”.

“Gas, gas” je bio očekivani završetak koncerta do bisa. A pre bisa, Severina je još jednom “kupila” obožavaoce. Na video-bimu se pojavio veliki radio, onaj starinski i začuo glas Duška Radovića: “Beograde, dobro jutro!”.

(Izvor: Mondo)