Produžen raspust zbog novog gripa

Autor: Blic online, B92, Tanjug | Foto:M. Pavlović, FoNet

Produžen raspust zbog novog gripa
Ministar prosvete Žarko Obradović odlučio je da produži predviđeni školski raspust za dva dana i da deca ne idu u školu do srede, javlja B92.

Obradović je, gostujući u Kažiprstu B92 izjavio da je odluku doneo u dogovoru se epidemiolozima, jer je šest dana dovoljno za inkubaciju virusa i to bi moglo da bude dovoljno vreme da neka deca ukoliko su zaražena novim gripom bolest preleže kod kuće i ne donose virus u školu.
Raspust počinje u četvrtak i trebalo je da traje do ponedeljka, ali je odlukom ministra produžen do srede.
“Period inkubacije je pet do sedam dana”, rekao je Obradović i ocenio da bi bilo “dobro da deca budu kod kuće” i u tom vremenu eventualno ispolje simptome.
“To će biti dobra stvar radi zaustavljanja širenja epidemije”, rekao je Obradović i dodao da će o nadoknadi propuštenih časova odlučivati lokalna samoprava.
Ministar prosvete je rekao da će epidemiolozi odrediti koja je granica obolelih kada bi eventualno moglo da dođe do zatvaranje škola.

Prijavljena epidemija u niškoj gimnaziji
Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje prof. dr Zoran Veličković rekao je danas da je u niškoj gimnaziji “Svetozar Marković” prijavljena epidemija novog gripa.
“Kod dva učenika te škole novi grip je potvrđen, a još šest učenika se javilo sa ozbiljnim simptomima novog gripa”, kazao je Veličković Tanjugu.
Direktor Infektivne klinike u Nišu prof. dr Žarko Ranković rekao je da su troje obolelih učenika gimnazije “Svetozar Marković”, koji su zadržani na lečenju tokom proteklog vikenda, otpušteni na dalje kućno lečenje.
Kod dvoje učenika je laboratorijski potvrđen novi grip, a kod jednog učenika nije.
Ranković je rekao da je sa klinike otpušten još jedan srednjoškolac iz gimnazije “9. maj” kod koga je potvrđen virus novog gripa.
Oboleli učenici će lečenja nastaviti kod kuće uz ambulantni tretman, napomenuo je Ranković.
Dve učenice gimnazije “Svetozar Marković”, kod kojih je potvrđen novi grip, bile su na ekskurziji u Grčkoj, a učenik gimnazije “9.maj” bio je na ekskurziji po zapadnoj Srbiji.

Kon: U Srbiji 169 obolelih od novog gripa
U Srbiji je potvrđeno 169 obolelih od virusa novog gripa H1N1, kaže predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandmije Predrag Kon. On je podsetio da u odnosu na raniji period, kada je, kako je rekao, dominirala uglavnom lakša klinička slika, sada ima i težih slučajeva i da se zdravstveno stanje tih obolelih prati. On je savetovao građanima da, ukoliko imaju povišenu temperaturu, ostanu kod kuće i koriste lekove za obaranje temperature i vitamin C.
“Ukoliko visoka temperatura ne opada i postoje problemi sa disanjem najbolje je konsultovati se sa lekarom koji će odlučiti o daljem lečenju pacijenta”, rekao je Kon.
“Sada je širenje virusa evidentno”, rekao je Kon, pa je neophodno voditi računa o higijeni ruku i smanjiti direktne kontakte.
Kon je istakao i da zaštitne maske na ulicama nisu neophodne, ali da bi ih trebalo koristiti u zatvorenim prostorijama, kada postoji mogućnost da se dođe u kontakt sa obolelim osobama.