Oko 200 sela na turističkoj mapi Srbije

Autor: Tanjug

Oko 200 sela na turističkoj mapi Srbije
Na turističkoj mapi Srbije trenutno postoji blizu 200 sela sa obeležjem turističke destinacije, a u njima trenutno boravi oko 2.000 do 2.500 gostiju, izjavila je danas Tanjugu direktorka Udruženja preduzetnika u seoskom turizmu Slavka Nedeljković.

Popunjenost kapaciteta u ovom trenutku iznosi oko 80 odsto, rekla je Nedeljkovićeva, dodajući da popunjenost kapaciteta u seoskom turizmu u Srbiji u toku cele godine iznosi oko 50 odsto.
“Srbija se u ovoj godini bliži cifri od blizu 100 opština u kojoj ima makar jedno selo koje je je ‘stalo’ na turističku mapu Srbije sa svojim turističkim proizvodom”, precizirala je ona, dodajući da su nastojanja da se broj kategorisanih turističkih ležajeva približi cifri od 4.000 do 5.000.
Turistička ponuda Srbije za ovo leto je dosta pripremljena, naglasila je Nedeljkovićeva, dodajući da je u pogledu investicija i unapređenja kvaliteta postignut određeni napredak, tako da najveći broj domaćinstava ima visokostandardnu turističku ponudu.

Ona je rekla da je ove godine akcenat stavljen upravo na unapređenje kvaliteta i obogaćivanje sadržaja turističke ponude na selu, objašnjavajući da to znači da se u ponudu za boravak od sedam ili 10 dana uključuju razne “priče” – najmanje tri izlaska do manastira, kulturno istorijskog spomenika, muzeja ili šetnja u parku. Turisti su u prilici i da degustiraju lekovito bilje i šumske plodove, okušaju se u berbi kupina i malina, kao i da učestvuju u spremanju zimnice i pekmeza, dodala je Nedeljkovićeva.
“Sve to turističku ponudu na selu jako obogaćuje, jer su gosti svakog dana u mogućnosti da vide sve ono što se događa na selu – poljske radove, život, običaje, stare zanate…”, kazala je ona, dodajući da sve to predstavlja motiv za goste da posete srpska sela.

Nedeljkovićeva je istakla i da je srpsko selo “još najbolji čuvar tradicije i izvornih sadržaja, odnosno svega onog što upućuje na nacionalne korene u pogledu života, folklora, privređivanja…
“U srpskim selima, i pored prisustva stranih gostiju iz Rusije, Nemačke, pa čak i iz Australije i Kanade, još preovladuju domaći turisti, rekla je ona, objašnjavajući da je inostranih gostiju manje zato što turistički proizvod Srbije još nije dovoljno profilisan i promovisan na inostranom turističkom tržištu.
“Turistički proizvod Srbije naročito nije uključen u one kanale promocije i prodaje koje inostrano turističko tržište uglavnom koristi”, kazala je Nedeljkovićeva, dodajući da se tek radi na pojačavanju promocije. “Sela Srbije još nisu otkrivena, a seoski turistički proizvod Srbije je ipak nov, mlad i nije još zreo da bi mogao da u kampanjama promocije dopre do svih onih do kojih bi trebalo”, rekla je ona.

Nedeljkovićeva je naglasila da prisustvo stranih turista u selima Srbije, ipak, govori o tome da se turistički program na srpskom selu sve više otvara ka inostranom tržištu. Direktorka udruženja preduzetnika je kazala i da je primetan pojačan odlazak domaćih turista na selo u poslednje vreme, jer se svetska ekonomska kriza oseća i u Srbiji.
“Sela su riznica bogatstva sadržaja, pre svega hrane za građane sa relativno malim primanjima koji ne znaju kuda će”, rekla je ona, ističući da cene pansiona u seoskom turizmu odgovaraju platežnoj moći stanovništva. To i jeste razlog više što su sela posećenija, objasnila je Nedeljkovićeva, dodajući da se cena punog pansiona u selima Srbije kreće od 1.300 do 1.600 dinara, dok visokostandardni pansioni koštaju oko 2.000 dinara.

Najtraženiji turistički proizvodi su destinacije koje su već afirmisane i prisutne na turističkom tržištu dugi niz godina, rekla je ona, navodeći kao primer sela Ivanjice, Gornjeg Milanovca, Kosjerića. Gosti su naročito zainteresovani za salaše, naročito “Salaš 137” u Čeneju, “Majkin salas” na Paliću i mnoge druge koji su prostorno vezani za Vojvodinu, dodala je Nedeljkovićeva. Najtraženiji su i vajati i destinacije gde se više može odmarati u prirodi, uz potoke, rečice, kao i one koji su u blizini manastira ili nekih kulturno istorijskih spomenika, kazala je ona.
Nedeljkovićeva je naglasila da je u turističku ponudu uključeno i bogatstvo turističkih manifestacija, kao što su Čobanski dani u Kosjeriću, Kosidba na Rajcu u Ljigu, Sajam šljiva u Osečini koji se održava od 28. do 30. avgusta…

Leave a Comment