Naša deca pobegla iz vatrenog obruča


Naša deca pobegla iz vatrenog obruča

Grupa od 30 dece iz hraniteljskih porodica i porodica slabijeg materijalnog stanja, uzrasta od šest do 12 godina, koja je u organizaciji grada Niša i Vlade Grčke letovala u odmaralištu Agios Andreas nadomak Atine, stigla je  u Niš, pošto su u nedelju evakuisani iz područja zahvaćenog požarima. Deca su na pitanje koliko imaju vremena da se spreme za evakuaciju, dobila odgovor da vremena uopšte više nema.

Javorka Ranđelović, rukovodilac službe za decu i mlade u Centru za socijalni rad koja je bila jedan od pratilaca, kaže da je vetar nekoliko dana pogodovao da požar ne dođe do kampa. Međutim, u nedelju uveče naglo je promenio pravac, pa se vatra ubrzano kretala prema odmaralištu koje se nalazi u blizini gradića Nea Makri.

„Bilo je malo straha među decom jer se autobus probijao kroz gust dim, a ispred nas je bilo na stotine manjih požara, tako da smo bili u dilemi kojim putem da krenemo, ali sve se na kraju dobro završilo“, kaže Ranđelovićeva.
Ona je rekla da zahvaljujući pribranosti i profesionalnosti pratilaca deca zapravo nisu znala koliki je stvarni stepen opasnosti, čime su bila pošteđena stresa.

Izvor: Blic

Leave a Comment