Лечите грип код куће

Topao čaj protiv prehlade i gripa

Ministarstvo zdravlja – Preporuka mera prevencije

Грип и симптоми који га прате могу од вашег свакодневног живота учинити прави кошмар, почевши од грознице и кашља па све до проблема са грлом и запушеним носем. Међутим, како свему има лека, тако је и са грипом. Лекови које преписује лекар помажу при ублажавању симптома сезонског грипа, као и H1N1, када се узимају на време, непосредно након што се особа разболи. У већини случајева, за успешно лечење блажих и чак и умерених симптома грипа довољни су и кућни природни лекови и терапије.

Навешћемо неке од природних лекова које есксперти сврставају у најбоље и најефикасније.

Течност и само течност

Грип може учинити да ваше тело изузетно брзо изгуби сву своју течност и дехидрира, поготово ако грозницу прате још и повраћање или дијареја. Управо из овог разлога треба стално уносити што је више могуће течности. Вода и лимунада свакако су први избор, али у обзир долазе и разни воћни сокови. Исто тако, паметно је клонити се напитака који садрже кофеин, због тога што он спада у диуретике. Када је у питању црвено грло, биљни чај са медом може послужити као изузетно добар лек.

Уколико осећате мучнину, најпре покушајте да у мањим гутљајима унесете мало течности у организам, јер вас већи могу натерати да повратите.

А како најбоље знати да ли уносите довољно течности? Једноставно, уколико је ваш урин бледожуте боје или скоро безбојан, то значи да ваш организам добија довољно течности и обрнуто.

Супа

Већ генерацијама се родитељи служе пилећом супом као једним од најбољих лекова за грип и прехладе. Да ли је ослањање на овај домаћи лек оправдано? Одговор је потврдан. Истраживање спроведено 2000. године показало је да пилећа супа може пуно помоћи у ублажавању симптома упале респираторних органа. Препоручујемо пилећу супу са додатком поврћа: целер, шаргарепа, першун…

У недостатку домаће пилеће супе, и супе из кесице много помажу, јер поред воде садрже доста минерала и витамина, као и елекртолита, а све то је потребно “грипозном организму”.

Што више одмарања

Овај савет сам по себи можда спада у оне клише-савете, али је вероватно најпостојанији од свих. Послушајте увек своје тело. Уколико покушава да вам каже да му не пријају физичке активности и кретање, онда нека тако и буде. Ако вас “тера” да читав дан проведете у кревету, послушајте га без оклевања. Наиме, одмор је још један од изузетно добрих начина и терапија којом пуно помажете свом телу да што пре оздрави и врати се у форму. Одмарајући, енергију не трошите на кретање, него на борбу против грипа.

Влажан и свеж ваздух

Удисање влажног и свежег ваздуха помаже у ублажавању запушења и болова у грлу. Једна од посебно добрих и ефектних стратегија јесте препустити се лепотама врелог туша, и то неколико пута дневно. Још једна од јако добрих стратегија јесте и свакодневно коришћење инхалатора. Ако вам је близу парк или имате терасу, неколико минута на свежем ваздуху пуно помаже.

Гргорење

Испирање грла техником гргорења сланом водом помаже приликом ослобађања дебелих наслага слузи, које се могу нагомилати у пределу иза грла, и то посебно након дужег периода проведеног у кревету. Може бити и од изузетне помоћи при ослобађању од притиска и бола запушених ушију, тако што отвара запушену еустахијеву тубу. На овај начин и вирусе који “још нису ушли у организам” избацујемо изван организма и смањујемо њихову концентрацију.

Закључак

За који се год метод лечења определите, имајте увек на уму да и кућно лечење, уз прописану лекарску терапију, може бити веома ефикасно и од велике помоћи у борби против болести.

Драган Цветковић

krstarica

Leave a Comment